Ga naar hoofdinhoud

Lente, een heerlijk seizoen dat een nieuw begin weerspiegelt. De dagen worden langer, we zien eindelijk weer eens de zon en het wordt warmer. Voor mij zijn deze drie ingrediënten essentieel om me goed te voelen, energie op te doen en nieuwe plannen te maken.

Lente koppel ik ook aan Pasen; chocolade eitjes, slechte gewoonte maar kan het niet laten, mooie kleurrijke bloemen op tafel en niet te vergeten al het prille nieuwe leven om ons heen. Vogels die fluiten, koeien weer naar buiten, lammetjes in de weide, kortom genieten.

Maar, als ik terugdenk aan mijn kindertijd, dan keek ik er als een berg tegenop als de lente aanbrak. Hooikoorts, wat een ellende! Vanaf mijn zevende elk jaar opnieuw, zat ik binnen als de zon scheen, want buiten voelde ik me vreselijk en doodziek, alles kriebelde!In die tijd had ik geen oog voor al het moois om me heen, maar zat ik opgesloten in mijn bubbel met een doos tissues.

Ik hoor het de kinderarts nog zeggen; als ze geluk heeft, groeit ze er misschien overheen… Nu, vele jaren later, denk ik daar nog vaak aan terug. De klachten zijn niet helemaal weg, maar het is wel verbeterd. Het gemis van de lente dat ik als kind heb ervaren, haal ik nu zoveel mogelijk in door van al het moois extra te genieten. Zo fijn…