Intervisie is een leermethode, waarbij professionals met een vergelijkbare achtergrond ervaringen in het werk bespreken, ofwel casuïstiek bespreken. Dit doe je door verhelderende en verdiepende vragen te stellen. Zo leer je van elkaar én van elkaars ervaringen, om je zo te verbeteren in je werk.
Wat is Begeleide Intervisie?
Welke vormen van intervisie zijn er?
Er zijn twee vormen van intervisie en beide vormen leiden tot leermomenten.
1
Probleemgerichte intervisie
Een professional brengt een ervaring die hem/haar geraakt heeft in. Aan de hand van verhelderende en verdiepende vragen onderzoek je die ervaring en kom je tot inzicht en mogelijke acties.
2
Oplossingsgerichte intervisie
De focus ligt op het ontdekken van vaardigheden en talenten bij een ingebrachte ervaring. Met vragen gericht op vaardigheden, talenten, ontwikkeling en haalbare acties komt de professional zelf tot de volgende stap.
Wat doet een intervisor?
Een intervisiegroep kan zelfsturend zijn of begeleid worden door een Intervisor. Deze bewaakt het proces, vat regelmatig samen en maakt de brug voor de deelnemers naar de volgende stap.
Hoe werkt het?
Als Begeleidend Intervisor kan ik een intervisiegroep op weg helpen om op te starten. Ik leer de groep hoe je de intervisiebijeenkomst vorm kunt geven, maak een tijdsindeling, zorg voor voldoende input en laat de intervisieleden met verschillende manieren van interviseren kennismaken. Het streven is om de tijd zo optimaal mogelijk te benutten, om vervolgens met nieuwe inzichten aan de slag te gaan.
Als de groep hiermee vertrouwd is geraakt, kan ik als Begeleidend Intervisor de groep loslaten en kan deze met de opgedane ervaring zelfstandig verder gaan. Uiteraard is het ook mogelijk dat ik de groep blijf begeleiden.
Afspraken hierover kunnen gemaakt worden met degene die de groep aanmeldt, t.w. de praktijkhouder, het afdelingshoofd van ziekenhuis/instelling, HR-manager of de coördinator van het opleidingsinstituut.