Supervisie is een persoonlijk leertraject. Onder leiding van een hiervoor opgeleide supervisor leer je kijken naar de manier waarop jij werkt. Als professional werk je veel met andere mensen samen en voer je dagelijks gesprekken met patiënten, cliënten, studenten, collega’s en leidinggevenden.
Wat is supervisie?
Waarom Supervisie?
Het doel van supervisie is om inzicht te krijgen weke rol jouw eigen gedachten, verwachtingen, gevoelens, normen en waarden spelen bij jouw manier van handelen.
Supervisie kan tevredenheid met het werk vergroten en je professionele identiteit versterken. Daarnaast kan supervisie leiden tot meer zelfinzicht, waardoor je je werk beter kunt uitvoeren en meer betrokkenheid bij de organisatie voelt.
Wanneer kies je voor Supervisie?
Supervisie is geen intervisie
Supervisie is niet hetzelfde als intervisie. Supervisie is gericht op jouw ontwikkeling als professional en op inzicht in jouw functioneren. Bij intervisie bespreek je samen met collega’s casuïstiek en deel je werkervaring met elkaar. Anders dan bij intervisie, staat bij supervisie niet het gesprek met vakgenoten centraal, maar de interactie tussen jou en je supervisor.
Hoe werkt het?
Supervisie is een gesprek tussen jou, oftewel de supervisant, en mij als supervisor. Meestal gaat het om een persoonlijk leertraject, maar supervisie kan ook in een kleine groep van maximaal vier deelnemers worden gegeven.
De supervisor zorgt voor een veilige leeromgeving en stelt vragen die je helpen bij de leerdoelen die jij zelf hebt bepaald. Vaak voer je het gesprek aan de hand van een echte casus, bijvoorbeeld over het werken met jongeren, hoe je omgaat met collega’s of over je eigen manier van werken. De inzichten die je tijdens supervisie opdoet, toets je in de praktijk door ander gedrag uit te proberen.
Meest gestelde vragen
Het is belangrijk dat ik als supervisor tijdens de sessie aansluit bij jouw emotionele behoefte. Daarom vind ik het belangrijk dat er voldoende tijd en ruimte gemaakt wordt voor een goede kennismaking. We kijken samen vanuit wederzijds respect of de klik en match aanwezig is.
Een supervisietraject bestaat uit minimaal 10 en maximaal 15 sessies. Zo kun je het reflectieproces goed tot zijn recht laten komen
Elke sessie duurt tussen de 60 en 120 minuten, afhankelijk van het aantal deelnemers. Supervisie vraagt dus om een blijvende plek in je agenda.
Houd ook rekening met de tijd om na de sessies te kunnen reflecteren op de lessen en je leerproces.